Woontrend: Japandi

Japandi is de nieuwe interieurtrend. Het is een combinatie van Japan en de Scandi stijl, oftewel de Scandinavische stijl. Alhoewel de landen niet dicht bij elkaar liggen is het wel te begrijpen waarom de Japanse en Scandinavische stijl zo goed samen gaan.

De belangrijkste overeenkomst tussen de twee stijlen is dat Japans en Scandinavisch design allebei vrij minimalistisch is. Ook houdt men in Japan en in Scandinavië van echt vakmanschap. De uit Japan afkomstige Wabi Sabi filosofie en het Scandinavische Hygge hechten ook allebei veel belang aan eenvoud en het zien van de schoonheid in simpele dingen.

Japandi

Wabi Sabi en Hygge zijn allebei een soort van ‘anti-trend’. Ze sporen je niet aan allerlei nieuwe trends te volgen en ieder seizoen nieuwe producten te kopen. In plaats daarvan staan Wabi Sabi en Hygge voor kwaliteit en duurzaamheid. Qua look zijn de overeenkomsten ook duidelijk. Beide stijlen kenmerken zich door het gebruik van natuurlijke materialen als hout, bamboe en linnen.

Ook zijn er duidelijke verschillen tussen de twee stijlen en dit is wat de Japandi stijl zo spannend maakt. Bij de Scandi stijl wordt vooral gebruik gemaakt van lichte kleuren zoals wit, beige en grijs en lichte houtsoorten. Bij de Japanse stijl worden juist ook donkere kleuren gebruikt zoals rood en zwart en donkerder hout. Ook heeft de Scandi stijl vooral rechte lijnen, terwijl je in Japanse stijl meer ronde vormen ziet.

1. Minimalisme

Wil je de Japandi stijl in huis toepassen, dan kies je voor minimalisme. Dit betekent niet dat je geen decoratie in je huis kunt zetten, maar kies voor een aantal ‘statement pieces’ in plaats van allemaal kleine spulletjes.

Manhatten natural luiken

2. Kleuren

De basis van Japandi stijl is neutraal, dus dat betekent ook een neutraal kleurenpalet. Typisch Japandi is een basis van lichte kleuren, met contrasterende details in de typisch Japanse kleuren rood en zwart.

3. Laag meubilair

In Japan zijn de meubels veelal laag bij de grond, omdat Japanners het belangrijk vinden om dicht bij de aarde te blijven. Lage meubels geven je interieur daardoor ook direct de typische Japandi look.

Japandi - Laag meubilair