Wie is Evert Groot?

Evert Groot is niet zomaar een ondernemer. Het werken met linnen is zijn passie en zijn levenswerk. Al van jongs af aan spelen stoffen een belangrijke rol in zijn leven. Zo stond hij als jochie van vijftien al als hulpje bij een stoffenkraam op de Zaanse markt. Op deze markt ontstond bij Evert de liefde voor stoffen en die liefde is nooit meer overgegaan. Tegenwoordig werkt hij aan prestigieuze projecten zoals het bekleden van het vakantiehuis van de Britse royal family en de ambtswoning van Amsterdam. Maar diep van binnen is Evert Groot nog steeds een echte marktkoopman, die zijn stoffen met passie verkoopt op de Noordermarkt en tijdens de stoffendagen in de loods in Amsterdam Noord.

Tafel gedekt met linnen

Photo credits: Exsite Media

Toen Evert begon te werken met stoffen ging hij door een moeilijke periode: hij had last van acne, wat op zijn vijftiende zo erg werd dat hij een medicijn voorgeschreven kreeg. Hij kreeg een allergische reactie op het medicijn. Hierdoor zat hij een half jaar ziek thuis. Na verloop van tijd werd hij door zijn vrienden aangespoord om weer naar buiten te gaan. Zij regelden een baantje voor hem en zo kwam hij terecht bij Salomon Pillar, een Joodse stoffenhandelaar op de Zaanse markt. Hier ging hij aan de slag als in- en uitpakhulp en assisteerde hij door de stoffen te strijken, doubleren en op te rollen. Zijn zelfvertrouwen en zijn liefde voor stoffen kwamen hier echt tot bloei.

Van confectiestoffen naar interieurstoffen

Toen Evert 18 jaar was begon de verkoop bij Salomon terug te lopen. Fast fashion ketens kwamen in opkomst. Je kon bij grote ketens voor een schijntje kleding kopen en zo werd het zelf maken van kleding steeds minder populair. Stoffenwinkels verdwenen uit het straatbeeld en de vraag begon te verschuiven van confectiestoffen naar interieurstoffen. Ook Salomon stopte met zijn kraam. Evert zag een gat in de markt en op zijn 21ste had hij genoeg geld gespaard om zijn eigen bedrijf op te zetten. Evert Groot – Étoffe Unique was geboren: een stoffenwinkel waarin hij zich volledig richt op linnen voor het interieur.

Blauw linnen - slow living

Photo credits: Exsite Media

De liefde voor de stof en het productieproces van linnen staan voor Evert centraal. De stof past bij Evert: de stof is nonchalant, shabby chic, heeft diepgang en is veelzijdig. Linnen is heilzaam voor het lichaam en heeft een rustgevende werking. Het feit dat de productie van linnen duurzaam is, is voor hem van essentieel belang.

Aandacht voor product en natuur

De stof wordt met aandacht voor het product en de natuur gemaakt en het produceren van linnen is nog steeds een echte ambacht. Dat is precies wat de stof zo uniek en waardevol maakt: linnen wordt met liefde gemaakt en bij Evert Groot – Étoffe Unique wordt de stof met dezelfde liefde verkocht.

Wil je onze stoffen komen bekijken en je laten verrassen door Everts passie en expertise? Kom dan langs op een van onze stoffendagen of op de Noordermarkt.