Wabi Sabi interieur

Wabi Sabi is een Japanse levensfilosofie die zijn oorsprong vindt in het Zen-Boeddhisme. Wabi Sabi is moeilijk te vertalen en is eigenlijk een samenvoeging van twee termen: Wabi staat voor eenvoud, stilte, acceptatie van wat er is en in balans zijn met de natuur. Sabi gaat om de schoonheid die ontstaat in het verouderingsproces. De filosofie Wabi Sabi wordt vaak omschreven als het accepteren en waarderen van imperfectie en vergankelijkheid en is mooi om in je interieur te volgen.

desert tafel met gekreukeld linnen

Wabi Sabi in je interieur

Om Wabi Sabi toe te passen in je interieur is het ten eerste belangrijk om te waarderen wat je al hebt. Zijn er dingen in je huis die je kunt opknappen in plaats van iets nieuws te kopen? Je kunt de Wabi Sabi filosofie ook toepassen door met een ander oog naar de spullen in huis te kijken: de bank in de woonkamer is misschien doorgezakt, maar dit komt doordat je er veel tijd hebt doorgebracht om te ontspannen. De krassen en waterkringen op de eettafel staan voor alle maaltijden die je met dierbaren hebt gedeeld. De imperfecties in huis staan voor het leven dat je er in leidt en in deze imperfecties zit ook schoonheid.

Natuurlijke materialen
De stijl van Wabi Sabi is rustiek en natuurlijk. Om Wabi Sabi in je interieur toe te passen kun je kiezen voor natuurlijke kleuren zoals wit, ecru en beige en voor natuurlijke materialen, zoals een houten tafel of linnen gordijnen. Het is vanuit Wabi Sabi belangrijk om bewust te zijn van het productieproces van de dingen die je koopt. Linnen wordt duurzaam geproduceerd en past daarom goed bij de filosofie.

Imperfecties
Bij Wabi Sabi gaat het om het omarmen van imperfecties. Natuurlijke materialen hebben van zichzelf vaker imperfecties. Denk bijvoorbeeld aan een knoest in een tafelblad of een barst in een schaal van aardewerk. Volgens Wabi Sabi vertellen de imperfecties van een object het verhaal van het object. Linnen is volgens sommige mensen ook niet perfect omdat het kreukt. Wij zien hier juist de schoonheid van het natuurlijke product in.

Beddengoed - wabi sabi lifestyle

Wabi Sabi en linnen

Linnen sluit goed aan bij de Japanse filosofie: de stof wordt duurzaam geproduceerd en geeft het rustieke en natuurlijke gevoel waar het bij Wabi Sabi om draait. Het feit dat linnen kreukt, geeft je huis het echte Wabi Sabi gevoel: het kreukt, het ademt en het leeft.