Waarom tradities zo waardevol zijn

December is een maand van tradities. Maar wat zijn tradities eigenlijk en waarom vinden we ze zo belangrijk? Tradities geven betekenis aan onze feestdagen, zorgen voor herkenning en voor verbinding met onze dierbaren. Het woord traditie komt van het Latijnse woord tradere, wat doorgeven, overhandigen en geven ter bewaring betekent. Tradities verbinden ons dan ook niet alleen met elkaar, maar ook met ons verleden.

dennenappel vasthouden in de handen

Van oorsprong is Kerst misschien een Christelijke traditie, maar tegenwoordig kan Kerst voor iedereen een feest zijn van warmte en samenzijn. Kerst staat op zichzelf natuurlijk al bol van tradities: de kerstboom, kerstverlichting, het geven van cadeaus en het zingen van kerstliedjes. Sommige tradities worden van generatie op generatie doorgegeven, maar je kunt ook als familie of vriendengroep samen nieuwe tradities ontwikkelen. Wil je graag iets samen doen met kerst, maar weet je niet zo goed wat? Wij hebben een aantal suggesties voor je op een rijtje gezet:

Kerstkaarten schrijven

Het wordt eigenlijk steeds minder gebruikelijk om elkaar kaarten te sturen met Kerst. Je hoeft echt niet je hele kennissenkring een kaart te sturen, maar Kerst blijft een mooi moment om je dierbaren een kaart te sturen met een betekenisvolle tekst.

Glühwein maken

Glühwein is niet alleen lekker, maar ook leuk om met elkaar te maken. Het bijkomende voordeel is dat je huis er heerlijk van gaat ruiken en dat je het heerlijk warm krijgt van het drinken van glühwein.

eigen gemaakte gluhwein in een pan

Kerstliedjes zingen

Er is altijd wel een plek waar je op kerstavond met elkaar kerstliedjes kunt zingen. Het klinkt misschien ouderwets, maar het blijft toch iets magisch om met elkaar te zingen in de kou, met kerstlichtjes om je heen en een lekker warm glaasje glühwein in je hand.

Het huis versieren

Behalve de kerstboom en de kerstlichtjes kun je het huis nog gezelliger maken door zelf kerstversiering te maken. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een kerstkrans maken die je aan de deur hangt, met takken en versiering die je bij het tuincentrum kunt kopen. Je kunt een kerstslinger maken van bijvoorbeeld gedroogde sinaasappel, waar je huis heerlijk van gaat ruiken en mistletoe hangen in de deuropening.

kerst krans aan de voordeur

Een “potluck” diner

Bij een potluck diner neemt iedereen een gerecht mee. Zo heb je meer tijd over om echt samen te zijn en hoeft er niemand gestresst te raken van het koken van een driegangendiner.