Picknick in de heuvels van Siena - La Saracina

Tips voor een perfecte picknick

Picknicken is een van onze favoriete bezigheden in de zomer. Een mooi aangekleed picknickkleed, lekker eten en een koel drankje is alles wat je nodig hebt voor een heerlijk middagje genieten in de buitenlucht. Maar waar moet je allemaal aan denken als je een picknick organiseert?

Servies & bakjes

Een picknick gaat al snel gepaard met een heleboel plastic. Maar er zijn ook andere mogelijkheden! In plaats van plastic wegwerpservies kun je kiezen voor emaille servies. Dit kost je in eerste instantie misschien iets meer, maar je kunt dit servies de rest van je leven hergebruiken tijdens picknicks, maar ook bij het kamperen of een zomers gedekte tafel in de tuin of op je balkon.

Ook de bakjes waarin je je eten vervoert hoeven niet altijd van plastic te zijn. Als je kleine hapjes vervoert kun je dit ook in grote glazen potten doen. Ook kun je plastic hergebruiken, zoals bijvoorbeeld oude verpakkingen van ijs of yoghurt.

Eten en drinken

Wat neem je mee naar een picknick? Qua eten en drinken moet je met een aantal dingen rekening houden:

  • Kies voor eten dat makkelijk te eten is. Eten dat lekt of bijvoorbeeld plakkerig is, is niet heel handig voor een picknick
  • Neem gerechten mee die niet te snel bederven of smelten als het lang warm is
  • Zorg ervoor dat je je eten en drinken koel kunt houden. Neem hiervoor een koelbox mee voor het eten en een wijnkoeler voor je drinken.

Gerechten die het altijd goed doen bij een picknick: sandwiches, salades, quiches, muffins, fruit salades, wraps en stokbroodjes met dips.

Comfort

Behalve lekker eten is het wel zo fijn als je een beetje comfortabel kunt zitten tijdens een picknick. Zorg ervoor dat je een picknickkleed meeneemt dat groot genoeg is, zodat iedereen op het kleed kan zitten. Linnen is ideaal voor een picknickkleed omdat het licht is om mee te nemen. Zorg ook voor een paar gewichtjes voor op de hoeken van je kleed, zodat je geen last hebt van eventuele windvlagen.

Een paar kussens zien er leuk uit en zorgen voor wat extra comfort. Linnen servetten geven je picknick een luxe touch en zijn handig voor als er iets wordt geknoeid.

Opruimen

Zorg er bij een picknick altijd voor dat je de boel zo achterlaat zoals je het hebt gevonden. Neem daarom een aantal vuilniszakken of oude plastic zakken mee zodat je niets hoeft laten liggen!

Vrouw met picknick mand in een veld