Blauw linnen op een marmeren tafel met thee

Slow living in je interieur

Slow living is een bijzondere woontrend. We leven in haastige consumptiemaatschappij: we willen alles steeds sneller, beter, efficiënter en goedkoper. We kopen massaal bij ketens als Action en Primark en we staan over het algemeen niet echt stil bij wat we kopen, hoe deze producten worden geproduceerd en wat voor invloed onze keuzes hebben op onze omgeving.

Als reactie op deze ontwikkeling is de slow living beweging ontstaan. Slow living staat niet letterlijk voor langzaam leven, maar voor bewust leven. Het maken van bewuste keuzes en het zorgvuldig omgaan met onze tijd, met de natuur en onze omgeving, en dus ook ons interieur.

De term slow living vindt zijn oorsprong in de slow food beweging. De slow food organisatie is in 1986 opgezet door Carlos Petrini, als protest tegen het openen van een McDonald's tegenover de Spaanse trappen in Rome. De slow food organisatie staat voor het behouden van de traditionele en regionale keuken ten opzichte van fastfoodketens en zij streven naar duurzame voedselproductie. Tegenwoordig zijn er talloze slow movements zoals slow fashion, slow travel en slow parenting.

Hoe pas ik slow living toe op mijn interieur?

Slow shopping

Met slow shopping bedoelen we niet langzaam winkelen, maar het maken van overwogen keuzes bij het winkelen. Bedenk als je iets koopt of je het over een jaar nog steeds leuk vindt en of het van goede kwaliteit is en dus langer meegaat. In plaats van een plastic tafelkleed kun je bijvoorbeeld kiezen voor een linnen tafelkleed. Dit is tijdloos en gaat je hele leven mee.

Kies voor duurzame en/of handgemaakte producten

Let bij het aanschaffen van nieuwe dingen voor je interieur op hoe het is gemaakt. Hoeveel impact heeft het productieproces op het milieu? Ons exclusief linnen wordt duurzaam geproduceerd: de vlasplant gedijt het beste in natuurlijke grond en heeft weinig water nodig. Ook wordt onze linnen lokaal geproduceerd in België, wat zorgt voor weinig vervuiling door transport.

Project SLA kookboek

Laat je meer leiden door de functie van producten dan door het uiterlijk

Als je slow living wilt toepassen op je interieur kun je je het beste laten leiden door de functionaliteit van meubels en accessoires. Een linnen tafelkleed is bijvoorbeeld vocht- en vuilafstotend en linnen beddengoed heeft goede vocht- en temperatuurregulerende kwaliteiten.

Let niet teveel op vluchtige interieurtrends

Het kenmerk van trends in het algemeen is dat ze kortdurend zijn: je koopt spullen voor in huis die je over een jaar niet meer leuk vindt. Slow living is dus eigenlijk een soort anti-trend: je kiest voor producten die functioneel zijn, lang meegaan en die je over een paar jaar nog steeds zult koesteren.