Rood in je interieur

Rood is een echte eyecatcher en een gewaagde kleur om in je interieur toe te passen. De kleur roept veel verschillende emoties op, variërend van een gevoel van gevaar en urgentie, tot gevoelens van passie en energie. Bij de kleur rood is het van belang welke tint je kiest. Felrood is in vrijwel elke ruimte vrij heftig, terwijl andere tinten juist wel heel goed tot hun recht komen in een interieur. Terracotta zorgt bijvoorbeeld voor een warm, Mediterraan gevoel in huis en bordeaux rood een kleur die goed past in een klassiek interieur.

In welke kamers kun je rood het beste gebruiken?

Rood is – net als geel en oranje – een kleur die de eetlust opwekt. Dit maakt de kleur erg geschikt voor de keuken en de eetkamer. Vanwege het stimulerende karakter van rood is de kleur niet echt geschikt voor de slaapkamer of andere kamers waar je juist tot rust wilt komen. In je woonkamer en in andere kamers kun je wel gebruik maken van rode accenten om de ruimte een energieke boost te geven.

Rood werkt het beste in kamers waar veel natuurlijk licht binnenkomt. In een donkere kamer kan rood een beetje een benauwend effect hebben.

Stoffen

Hoe combineer je rood?

Bij het combineren van rood met andere kleuren is het doel vaak om de kleur rood iets te neutraliseren. Dit doe je door rood bijvoorbeeld te combineren met grijs. Ook andere neutrale kleuren werken goed samen met rood. Denk hierbij aan kleuren als bruin, beige en taupe. Wit zorgt ervoor dat de kleur rood er echt uit knalt, wat in sommige gevallen een prachtig dramatisch effect geeft.

Natuurlijke materialen maken rood ook iets neutraler. Je kunt rode accenten in je interieur aanbrengen door de kleur zelf terug te laten komen in natuurlijke materialen (zoals bijvoorbeeld rode linnen gordijnen), of de kleur te combineren met andere natuurlijke materialen zoals hout of steen.

Muurplant