Minimalisme in je interieur

De term minimalisme komt steeds vaker voor, van bewuster lever tot minder consumeren. Maar wat is minimalisme nou eigenlijk? Waar komt het vandaan? En hoe pas je minimalisme toe in je interieur?

Het woord minimalisme roept bij veel mensen een beeld op van een kamer waar vrijwel geen spullen in staan. Maar zo extreem hoeft het zeker niet te zijn. Het uitgangspunt van minimalisme is dat je jezelf omringt met spullen die je nodig hebt en die je echt gebruikt. Het gaat ook om jezelf omringen met spullen die bij jou passen en die jou ondersteunen in je dagelijks leven en de dingen die je echt leuk vindt om te doen.

Stoffen

Waar komt minimalisme vandaan?

Over de oorsprong van minimalisme zijn de meningen verdeeld. Er zijn mensen die beweren dat minimalisme is ontstaan aan het begin van de 20ste eeuw, toen er in de architectuur meer met materialen als glas, beton en staal werd gewerkt. Anderen zien die jaren 60 en 70 als het begin van het minimalisme, aangezien minimalisme in deze tijd ook een rol speelde in de kunst.

Stoffen

Hoe pas ik minimalisme toe in mijn interieur?

In de basis van je interieur pas je minimalisme toe door goed na te denken over de functionaliteit van je ruimte. Wat heeft je ruimte nodig? En niet onbelangrijk – wat heb jij nodig? Hoe kun je deze behoefte(n) zo effectief mogelijk toepassen in je interieur? Je hoeft echt niet al je spullen, kasten en meubilair weg te werken. Maar zorg ervoor dat als je iets neerzet, het zowel functioneel als visueel goed in de ruimte past.

Qua kleur is het belangrijk om het bij neutrale kleuren te houden. Neutrale kleuren zoals wit, zwart, beige en grijs zorgen voor rust. Vind je dit kleurenpalet te saai? Zorg dan dat de kleuren die je gebruikt bij elkaar passen en niet teveel contrasteren. Ook kun je warmte toevoegen door gebruik te maken van natuurlijke materialen, zoals hout, wol en linnen.

Als laatste is het belangrijk dat je niet teveel kleine spulletjes in je huis hebt staan. We hebben je eerder al verteld over de voordelen van minder spullen in huis. Je wordt letterlijk rustiger van minder spullen in huis. En als je kritisch kijkt naar de spullen die je in huis hebt staan en dus minder spullen hebt, zul je merken dat de spullen die je hebt je zullen stimuleren om iets te doen of op te pakken, in plaats van overprikkelen.