Linnen: van vlaspant tot stof

Linnen wordt gemaakt van de vlasplant en wordt al eeuwen in West-Europa verbouwd met als belangrijkste productielanden Nederland, België en Frankrijk. Ons exclusief linnen wordt duurzaam geproduceerd: de vlasplant groeit het beste in natuurlijke grond, alle delen van de plant kunnen worden gebruikt en de plant heeft veel minder water nodig dan bijvoorbeeld de katoenplant.

Eindresultaat van linnen op een buitentafel

Zaaien en oogsten

Nadat de vlasplant rond april wordt gezaaid is hij na ongeveer honderd dagen klaar om te oogsten. Hij heeft in deze periode niet veel zorg nodig, tenzij het – zoals deze zomer – erg droog is. De plant gedijt het beste bij een koele, vochtige temperatuur en in natuurlijke aarde. Als er teveel kunstmest wordt gebruik wordt de vezel te lang en daarom slapper. Als de vlasplant eenmaal bloeit krijgt hij blauwe bloemen. Hij bloeit maar heel even: om precies te zijn maar twee tot acht uur.

Repelen en roten

Bij het oogsten wordt de plant met wortel en al uit de grond getrokken. De plant moet nu eerst drogen. Zodra hij droog is worden de zaden van de plant gehaald. Dit proces heet repelen. Na het repelen wordt de vlasplant aan vocht blootgesteld om de pectine uit de vezel te verwijderen. Dit proces heet roten en wordt gedaan door de planten op de grond te leggen en bloot te stellen aan regen, dauw en zon.

Touw na zwingelen

Zwingelen en hekelen

Na het roten wordt het hout van de vezel gescheiden in een zwingelturbine. Dit levert zowel korte als lange vezels op. Van de korte vezels wordt touw gemaakt en de lange vezels worden gebruikt om linnen van te maken. De lange vezels worden vervolgens door een kam gehaald, waarna de vezels klaar zijn om te spinnen.

Linnen weven

Spinnen en weven

Bij het spinnen worden de vezels met elkaar verbonden en ontstaat het garen. Deze kunnen grof en fijn worden gesponnen. De vezels worden eerst uitgerekt en vervolgens in elkaar gedraaid. Om de garen zo glad mogelijk te maken worden de garen vaak een beetje vochtig gehouden. De garen zijn nu klaar om geweven te worden.

Kom langs in de loods op een van onze stoffendagen om onze stoffen met eigen ogen te bekijken, of kijk op onze website om te zien wat voor bijzondere variaties van linnen wij in de winkel hebben liggen. Wij kunnen bijvoorbeeld ook stofferen dus des te meer reden om langs te komen. Mailen kan ook via info@evertgroot.nl