Linnen Gordijnen

Onze linnen gordijnen collectie is groot, gevarieerd en ontzettend mooi. Dankzij iedere mogelijke kleur en verschillende finish en wassing, zijn onze linnen gordijnen in ieder soort kwaliteit te krijgen. Naast positieve reacties, krijgen we regelmatig verschillende vragen over de stof. Bijvoorbeeld: verduisteren linnen gordijnen ook? En verkleuren ze? Welke gordijnen hebben een vintage look? Voor alle antwoorden en voor de juiste ervaring nodigen we u uit om een afspraak te maken in onze mooie, ruime loods waar wij u kunnen adviseren. Lees verder om een aantal antwoorden op uw vragen te krijgen.

Bekijk de stoffen in onze shop
Maak een afspraak
Linnen gordijnen - evert groot

Verkleuren linnen gordijen?

Het is een vraag die mensen vaak stellen: ‘Zullen mijn linnen gordijnen gaan verkleuren?’ Laten we die onduidelijkheid meteen wegnemen. In het kort is het antwoord: ja. Hieronder zullen we het iets genuanceerder uitleggen.

De feiten over linnen/verkleuring

Linnen is een natuurlijk materiaal en zal net als alle andere natuurlijke materialen van kleur veranderen door blootstelling aan de elementen. En net zoals die andere natuurlijke materialen wordt het daar vaak alleen mooier door. Het gaat leven! Het krijgt karakter. Net als mensen eigenlijk :-). Gekleurde linnen stoffen worden geverfd met ‘pigmenten‘, en daar zitten wel verschillen in: niet ieder pigment reageert hetzelfde op de elementen, dus daar kunt u eventueel rekening mee houden.

Rollen linnen stoffen - in de zon

Kan ik dan beter een ander materiaal kiezen?

Wij horen u denken… Nou nee. Want eigenlijk verkleurt alles. Ook plastics, chemische en synthetische materialen. Alleen verkleurt dat vaak op een niet zo’n grazieuze wijze. Het gaat er meestal onverzorgd en viezig uitzien op den duur. Synthetische gordijnen vergelen en slijten zelfs door de zon waardoor er kale plekken en scheuren kunnen ontstaan. Plastic lamellen en luxaflex verkleuren door zonlicht waardoor ze er goedkoop uit gaan zien. Sommige materialen vervormen zelfs. Uw gelakte kozijnen bleken op in de zon en vergelen als ze te weinig licht zien. De verf op uw muren verbleekt op den duur, en de kleuren in uw schilderijen verschieten eveneens na verloop van tijd. En ga zo maar door. U ontkomt er haast niet aan, dus ga liever voor iets wat u echt mooi vindt.

Zonlicht

Mensen maken zich vooral zorgen om zonlicht. Begrijpelijk. Alhoewel dat in Nederland echt niet nodig is. Wij kunnen u vertellen dat een groot deel van onze klanten in heel wat zonniger oorden woont dan ons koude kikkerlandje (denk Ibiza bijvoorbeeld) én toch onze linnen gordijnen heeft hangen. En vaak ongevoerd ook nog! Daar zouden ze dus veel vaker te maken moeten hebben met verkleuring van gordijnen. Maar nee. De verkleuring gebeurt op zo’n natuurlijke wijze dat het eigenlijk alleen maar bijdraagt aan de charme. Wij krijgen dit regelmatig op die manier teruggekoppeld.

Linnen gordijnen op Ibiza - in de volle zon

Andere invloeden

Er zijn nog andere elementen van invloed op het wel of niet verkleuren van linnen gordijnen. Mensen die roken zullen bijvoorbeeld merken dat alles in hun huis sneller verkleurt. Daar ontkomen ze niet aan. Dus, veel luchten, zorgen voor een goed ventilatiesysteem, en één keer in de 5 jaar de gordijnen droog laten reinigen. Dat werkt het beste.

De dikte van uw ramen maakt ook een verschil. Heeft u dubbel glas? Dan hoeft u zich sowieso minder zorgen te maken. Sommige huizen in Nederland hebben zelfs getint glas, wat nog beter werkt. En op het noorden staat minder zon, en dus zal de verkleuring daar minder snel optreden.

Heeft het zin om uw gordijnen te beschermen?

Niet echt wat ons bertreft. Weliswaar is het voeren van uw gordijnen aan te raden als u ze wilt gebruiken als verduisterende gordijnen, bijvoorbeeld in de slaapkamer of presentatieruimte. Maar het verkleuren van de gordijnen zult u alleen aan de buitenkant opmerken en niet aan de binnenkant. Dus dat is geen reden om ze te voeren. Tenzij u rekening houdt met de buren… De linnen gordijnen van Evert Groot zijn bovendien van nature erg sterk en kleurecht waardoor wij dit niet adviseren. Daarnaast neemt het voeren van gordijnen toch een deel van de robuuste charme van linnen gordijnen weg. De keuze is uiteraard aan u.

U kunt gordijnen uv-bestendig (laten) maken als u daar echt behoefte aan heeft. Wij raden dat niet aan, omdat het impregneren van de stof de structuur van de vezel aantast, en daarmee ook de look en feel van linnen verandert. Maar het is zeker een optie voor de bezorgde mensen onder ons.

Blauwe linnen stoffen - in zon

Waar kan ik rekening mee houden?

Het is van belang dat u kiest voor een basis van goede kwaliteit. Dus de beste kwaliteit garen, goed geweven, duurzame pigmenten, en deskundige behandelingen van de stoffen. Dat zorgt ervoor dat een materiaal mooi ouder wordt. U kunt er zeker van zijn dat de stoffen van Evert Groot deze kwaliteiten bezitten.

Waar u verder op kunt letten: de lichtechtheid van iedere stof. Met andere woorden: hoe snel een stof zal verkleuren. Dat is afhankelijk van de gebruikte pigmenten. Op onze webshop kunt u bij iedere kwaliteit deze informatie vinden onder: ‘light fastness’. Voorbeeld:

Light fast > 5

Except Natural: light fast 3-4

Daaraan kunt u zien hoe lichtgevoelig een stof is. Alles boven 5 is zéér lichtecht. Sommige kleurpigmenten zijn iets minder sterk en hebben daardoor cijfer 3 of 4 maar dat zijn vaak de kleuren waarbij u een eventuele verkleuring toch niet goed zult zien, zoals bij de Naturals.

Naturel vouwgordijnen slaapkamer

Naturel vouwgordijnen slaapkamer

Ons advies

Er zijn meerdere kwaliteiten linnen om uit te kiezen die echt zorgen voor een mooi resultaat en minimale verkleuring.

  • Ga bijvoorbeeld voor linnen gordijnen met een stonewash finish (4 soorten) of voor een special stonewash. Deze stoffen hebben door de behandeling een robuuste gewassen look en zijn dus al ‘voorverkleurd’. What you see is what you get!
  • Of denk aan een ‘laundered’ linnen, zoals de Berlin. Deze heeft een speciale behandeling gekregen: het wordt geborsteld en gewassen, waardoor de bovenkant licht vervaagt en de pigmenten in de structuur van het weefsel blijven zitten. Hierdoor is het pigment extra zichtbaar en de bovenkant zal niet meer verkleuren.
  • En de ‘washed’ kwaliteiten zijn ook een uitkomst: de zeepgewassen finish zorgt voor kleurvastheid en minimaal uitzakken, en het veelvuldig borstelen van de stof zorgt voor een rijke zijdeglans.

En verder: Laat uw gordijnen om de vijf jaar professioneel reinigen, en vervang ze wanneer u behoefte heeft aan iets nieuws. Wij zijn er ook dan nog voor u!

Donker groene linnen vouwgordijnen in woonkamer

Conclusie

Alles verkleurt in de loop der jaren. Zo ook uw linnen gordijnen – zij het minimaal. En eigenlijk worden ze er alleen maar mooier van. Dus kiest u vooral een kwaliteit en een kleur die u aanspreekt, en laat ons al het andere het werk doen. Wij verzekeren u van een prachtig resultaat waar u echt nog jaren lang plezier aan gaat beleven.

Plaatsen en installatie inbetweens op Ibiza