Katoen versus linnen

Linnen en katoen zijn allebei natuurlijke stoffen. Maar hoe scoren ze ten opzichte van elkaar?

Sterkte en duurzaamheid

Linnen is de meest duurzame stof ter wereld en zo’n 30% duurzamer dan katoen. De vezel van linnen is dikker en vaak langer dan de katoenvezel. Dit maakt de stof sterk en duurzaam. Ook is linnen minder strak geweven dan katoen. Linnen stof heeft hierdoor elasticiteit, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van de stof. Een katoenen dekbed blijft zo’n drie tot vijf jaar mooi, terwijl een linnen dekbed bij elke wasbeurt zachter en mooier wordt.

Rode tinten geven je kamer een luxe uitstraling

Kreukels

Katoen en linnen krijgen allebei kreukels. Wel wordt linnen bij veelvuldig wassen minder gekreukeld.

Vocht

Katoen en linnen nemen allebei rond de 20% water op. Linnen stof heeft het natuurlijke vermogen om bacteriegroei tegen te gaan. Dit maakt linnen stof geschikt voor beddengoed, maar ook voor bijvoorbeeld handdoeken.

Witte gordijnen matchen perfect met natuurlijke kleuren

Productie

De productie van linnen is een stuk duurzamer dan die van katoen. Ten eerste heeft katoen veel meer water nodig dan linnen. Dat is niet zo gek: er is namelijk bijna 7000 liter water nodig voor het produceren van één spijkerbroek.

Ook worden bij de productie van linnen eigenlijk geen pesticiden gebruikt. De productie van katoen daarentegen vereist juist het gebruik van pesticiden. Bij organisch katoen worden geen pesticiden gebruikt, maar het probleem hiervan is dat de katoenproductie dan nog meer land nodig heeft om te groeien. En dat land is er niet, omdat er al op zeer grote schaal katoen wordt geproduceerd. Linnen kan groeien op slechte grond en is dus ook hierom veel minder belastend voor het milieu.