Hygge boek

Hygge in huis

Er zijn diverse interieurstijlen en concepten die in een interieur gebruikt kunnen worden. Een concept wat steeds vaker gebruikt wordt is Hygge. Dit Deense concept is geen interieurstijl, maar valt wel te vertalen naar je interieur. Maar wat is Hygge eigenlijk? En hoe gebruik je dit concept in je interieur?

Het is een concept dat diepe wortels in de Deense cultuur heeft. Het is moeilijk om uit te leggen wat het exact is en elke Deen zal de vraag: ‘wat is Hygge?’ ook nooit precies hetzelfde beantwoorden. Maar het gaat duidelijk om een gevoel van geborgenheid, gezelligheid, eenvoud en nostalgie. In de praktijk uit zich dat als iets dat vooral in de winter tot zijn recht komt: denk maar aan bij de open haard zitten met warme gebreide sokken, kaarsverlichting en een mok warme chocolademelk.

De populariteit van Hygge

Het woord Hygge werd in de achttiende eeuw voor het eerst in Denemarken gebruikt en is sindsdien volledig verweven met het DNA van Denemarken. In 2016 werd de Deense term ook internationaal bekend. Na het uitkomen van een aantal boeken over het onderwerp konden ook de Britten geen genoeg krijgen van Hygge. De term werd in dat jaar zelfs uitgeroepen tot het tweede meest gebruikte woord van het jaar! In 2017 raakten Amerikanen ook in ban van Hygge. DIt was vooral te zien op social media waar de Hygge hashtags vermenigvuldigen en op Pinterest ook oeverloos naar Hygge werd gezocht.

Hygge in je interieur

Een van de belangrijkste dingen in een Hygge interieur is hoe je de ruimte verlicht. Denen schijnen de meeste kaarsen per persoon ter wereld te gebruiken en dat is niet zo gek: Kaarslicht geeft zelfs het meest minimalistische interieur een warme en knusse gloed. Wil je een gevoel van Hygge in je interieur creëren? Begin dan dus met kaarslicht. Ook kerstverlichting doet het goed. En niet alleen met kerst! Net als eerdere trends waar we het over gehad hebben is ook bij Hygge textuur van groot belang. Lagen van natuurlijke materialen als linnen en wol geven je huis sfeer en ‘body’.

Uiteindelijk is het bij Hygge vooral van belang dat je huis voelt als een plek waar je je warm en geborgen voelt. Een Hygge huis heeft een badkamer waar je je kunt terugtrekken en jezelf kunt verzorgen en een slaapkamer die voelt als een plek waar je kunt ontspannen en opladen. En waar je op een luie zondagochtend lekker een paar uur in mag blijven liggen!