Hoe richt ik mijn slaapkamer in voor een betere nachtrust?

Een goede nachtrust is onbetaalbaar. Ben jij een lichte slaper? Kijk dan eens kritisch naar jouw slaapkamer en kijk of jij jouw slaapkamer beter kunt inrichten. Een slaapkamer die past bij jouw slaapwensen draagt namelijk echt bij aan een betere nachtrust.

Muurplant

Een goed matras

Een goed matras is essentieel voor een goede nachtrust. Op een te harde, zachte, of doorgezakte matras slaap je minder goed dan op een matras die voor jou precies goed is. Slaap je op je rug of buik? Dan past een iets hardere matras goed bij jou. Slaap je voornamelijk op je zij? Kies dan voor een zachtere variant.

Beddengoed

Ook het beddengoed waar je onder slaapt speelt een grote rol in de kwaliteit van je nachtrust. Door te slapen onder synthetische stoffen kun je veel gaan transpireren waardoor je het al snel te warm of te koud hebt. Linnen neemt vocht op en zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur beter stabiel blijft.

Stoffen

Photo credits: Soulful Stock Photos

Licht

De hoeveelheid licht die je kamer binnenkomt is heel belangrijk voor je nachtrust. Als je een lichte slaper bent is het verstandig om te kiezen voor gevoerde gordijnen. Om je kamer geheel te verduisteren kun je kiezen voor een combinatie van een rolgordijn en een verduisterend gordijn.

Ook is het van belang om zoveel mogelijk onnatuurlijk licht uit je kamer te verbannen. Voor een goede nachtrust kun je het beste televisies en computers in je slaapkamer vermijden. Ook je telefoon kun je het beste niet meenemen naar de slaapkamer. Doe je dit wel, zorg er dan voor dat je telefoon met het scherm naar beneden op je nachtkastje ligt, zodat je zo min mogelijk wordt gestoord door het licht van je telefoon als je berichtjes krijgt.

Planten

Temperatuur

Slapen doe je het beste in een koude kamer. Heb je het koud? Neem dan een extra deken en zet niet de verwarming omhoog.

Kleuren

De kleuren in je slaapkamer hebben ook effect op je slaap. Voor een goede nachtrust kies je voor kalmerende kleuren zoals donkerblauw, donkergroen of neutrale kleuren.

Spullen

Te veel spullen in je slaapkamer zorgt ook voor onrust. Probeer je slaapkamer zo leeg mogelijk te houden en berg je spullen in de slaapkamer zo goed mogelijk op.