Hoe begin ik met ontspullen?

Vorige maand hebben we je verteld waarom het goed is om te ontspullen. Deze maand geven we je een aantal tips hoe je dat het beste kunt doen:

1. Bedenk wanneer je gaat ontspullen

Als je eenmaal besluit om te gaan ontspullen ben je waarschijnlijk geneigd om er een hele dag of zelfs een heel weekend aan te besteden. Maar vergis je niet: opruimen is behoorlijk vermoeiend! Je moet bij al je spullen de keuze maken of je ze wilt houden of niet en dit kost energie. Bij sentimentele spullen zijn deze keuzes bovendien niet altijd even makkelijk. Om ervoor te zorgen dat je niet direct afhaakt kun je beter meerdere keren een paar uur – verdeeld over verschillende dagen – besteden aan het ontspullen, of voor een langere periode elke dag een uur opruimen.

Vrouw die opgevouwen stoffen tilt

2. Ruim op per categorie

Wie het programma ‘Tidying up with Marie Kondo’ heeft gezien weet dat deze opruimgoeroe niet per kamer opruimt, maar per categorie. En dat is niet voor niets. Op deze manier zie je in een keer hoeveel je hebt van een bepaalde categorie en heb je minder kans om afgeleid te worden door onverwachte dingen die je tegenkomt tijdens het opruimen.

Groene hangplant op een witte muur

3. Stel jezelf bij het ontspullen de volgende vragen:

Als je eenmaal zover bent, is het handig om jezelf bij het opruimen een aantal standaard vragen te stellen. Maak je keuzes op basis van de antwoorden op deze vragen:

  • Gebruik ik dit nog?
  • Heb ik dit in de afgelopen weken gebruikt/gedragen?
  • Heb je een item dat hier op lijkt die beter is dan deze?
  • Heeft het item sentimentele waarde?
Een rommelige tafel

4. Verdeel je spullen in de volgende categorieën

Bewaren: Bewaar de spullen die je echt gebruikt en/of mooi vindt. Zorg ervoor dat je de spullen die je bewaart op een plaats legt waar je ze goed kunt zien. Zo zul je niet zo snel een soortgelijk item kopen en zul je bij kleding geneigd zijn om niet elke keer naar dezelfde spijkerbroek te grijpen.

Opbergen: Probeer er ook bij het opbergen voor te zorgen dat je alles kunt terugvinden. Gebruik bijvoorbeeld doorzichtige bakken of label de dozen die je gebruikt.

Weggooien: Maak bij het weggooien onderscheid tussen de spullen die in de prullenbak kunnen en de spullen waar iemand anders nog blij mee zou kunnen zijn. Deze kun je naar een kringloopwinkel of weggeefwinkel brengen

(Laten) maken: Het is handig om de dingen die kapot zijn apart te leggen, zodat je ze kunt (laten) maken. Als je een trui met een gat gewoon weer in de kast legt, zal hij daar waarschijnlijk weer heel lang ongedragen liggen.

Ben je helemaal opgeruimd en ben je toe aan nieuwe mooie stof voor bijvoorbeeld gordijnen of als tafeldecoratie? In onze shop kan je stalen en stof kopen.