Groen in je interieur

Groen is een van de meest rustgevende kleuren die je in huis kunt gebruiken. De kleur symboliseert natuur, rust en balans, heeft een rustgevende werking en kan zelfs een positief effect hebben op depressieve gevoelens. Behalve de rustgevende kwaliteiten van groen staat de kleur ook voor groei en tot leven komen.

Aangezien we allemaal meer behoefte lijken te hebben aan rust en balans is het dan ook niet zo gek dat de kleur van het jaar 2020 volgens Flexa de kleur “Tranquil Dawn” is: een ingetogen grijs/groene kleur.

Close-up van de Havana Putty Green

Een close-up van de Havana Putty Green

In welke kamers kun je groen het beste gebruiken?

Slaapkamer & badkamer
Groen is een van de weinige kleuren die je eigenlijk in elke kamer kunt gebruiken. Groen staat prachtig in de badkamer en de slaapkamer. In deze ruimtes bevordert de kleur ontspanning en rust.

Woonkamer
In de woonkamer komen de kalmerende kwaliteiten van groen ook goed van pas. Groen geeft ook een veilig en beschermd gevoel, waardoor je in een groene woonkamer heerlijk kunt ontspannen na een drukke dag.

Stoffen

De rustgevende woonkamer in Abcoude

Eetkamer & keuken
De kleur groen wekt – net als geel en rood – de eetlust op. Groen komt daarom ook prima tot zijn recht in de keuken of in de eetkamer.

Hoe combineer je groen?

Groen kleurt prachtig met neutrale kleuren zoals ecru, beige, bruin en wit. Ook kun je met groen spelen met een ton-sur-ton effect door een bepaalde tint groen te combineren met andere tinten groen. Een donkergroene kleur combineer je bijvoorbeeld mooi met een lichter grijsgroen.

Stoffen

Kleuren als rood, paars en oranje knallen echt als je ze combineert met groen. Dit kan heel mooi zijn, maar wees er voorzichtig mee in huis! Een groene muur met een roze accent is bijvoorbeeld erg mooi, maar een groene muur met roze gordijnen geeft wel een heel heftig effect.