De geschiedenis van linnen

Linnen is een van de oudste stoffen ter wereld. De rijke geschiedenis van deze stof vinden wij zo bijzonder, dat wij je graag terug nemen naar het begin van linnen. Beginnend in de prehistorie en Egypte tot de huidige productie van linnen.

Linnen werd al gebruikt in de prehistorie: in Georgië zijn er restanten van linnen gevonden van wel 34,000 jaar oud. Vanaf het ontstaan van de landbouw werd vlas hier gecultiveerd en werd linnen op grote schaal gebruikt als materiaal voor kleding en andere doeleinden.

Egyptiër in een linnen gewaad op het strand

Egyptisch linnen

Het kwalitatieve linnen dat we nu gebruiken heeft zijn oorsprong in Egypte. Hier werd linnen gebruikt voor mummificatie en begraafplaatsen en symboliseerde de stof reinheid en rijkdom. De stof was hier zoveel waard dat het zelfs als valuta werd gebruikt. Dat linnen een sterke stof is bewijst het feit dat er in het graf van Toetanchamon linnen aangetroffen is dat nog steeds grotendeels in tact is!

In Egypte werd de stof geroemd om zijn bijzondere kenmerken: linnen is lichtgewicht, anti-microbieel, vuilafstotend en vochtafdrijvend. Qua bewerking was de trend in Egypte om de stof zoveel mogelijk te bleken. Dit was een intens proces en het bleken van linnen was hier zelfs een apart beroep.

Toen de Romeinen 400 jaar voor Christus Egypte veroverden raakten ook zij in de ban van linnen. Het gebleekte linnen viel bij hen alleen wel minder in de smaak. De Romeinen hielden meer van fel gekleurd linnen en het schijnt zelfs zo te zijn dat Alexander de Grote een wedstrijd heeft gehouden voor wie het mooist gekleurde linnen kon produceren.

De Feniciërs hebben linnen uiteindelijk naar Europa gebracht waar het werd geproduceerd in Ierland, Frankrijk en Engeland. In deze tijd kwam men erachter dat België de beste grond en weersomstandigheden had om linnen te produceren. Ook nu komt het meest kwalitatieve linnen uit België en ook wij importeren ons linnen uit België.

Linnen stoffen op een rij

De negentiende eeuw tot nu

Tot in de negentiende eeuw bleef het produceren van linnen handwerk. Tegenwoordig wordt er wel gebruik gemaakt van machines, maar de productie van linnen blijft een proces waar veel handmatig moet gebeuren. Linnen is in onze tijd een bijzonder product en wordt steeds populairder, onder andere door het feit dat men meer bewust wordt van hoe hij consumeert. Met linnen weet je altijd zeker dat je een kwaliteitsproduct in huis haalt en je iets koopt dat een minstens een leven lang mee gaat.

Evert Groot meet stoffen op