Een mindful interieur

Mindfulness is iets waar we ons de laatste jaren steeds meer mee bezighouden. Ook in interieurdesign is mindfulness een rol gaan spelen. We worden ons bewuster van hoeveel prikkels we krijgen en we voelen de behoefte om van ons huis een ruimte te maken waar we ons geborgen en rustig voelen.

Betekent dat een compleet prikkelvrij interieur? Nee. Een huis waarin mindfulness een rol speelt staat voor een huis dat jou dient als persoon. Een huis waarin jij je prettig voelt, waarin je niet wordt overweldigd door de hoeveelheid spullen en waar je met al je zintuigen wordt geprikkeld.

Stoffen

Photo credits: Soulful Stock Photos

Qua onderhoud kun je je huis zien als het verzorgen van een tuin: je kunt dingen uit je huis halen die jou niet dienen, en aandacht geven aan de dingen in huis waar je blij van wordt. Maar hoe zorg je verder voor een mindful huis?

Eenheid in je hele huis

Denk bij je huis niet teveel aan alle ruimtes op zich, maar zie je huis als een geheel. Hoe werken de kamers samen? Passen de kamers bij elkaar qua sfeer? Als je in je hele huis kiest voor dezelfde kleuren of materialen kan dit enorm veel rust geven.

Licht

Licht is een van de belangrijkste aspecten van een interieur. Daglicht doet ons goed en het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk natuurlijk licht in je huis te hebben. Gordijnen blokkeren ook wat licht als ze zijn geopend. Door te kiezen voor ongevoerde linnen gordijnen zorg je ervoor dat het licht alle ruimte krijgt in je huis.

Muurplant

Kleuren

Qua kleur is het belangrijk om rekening te houden met de psychologische effecten van verschillende kleuren. Zo kun je kiezen voor geel in de keuken vanwege de eetlust opwekkende kwaliteiten van de kleur en kiezen voor neutrale kleuren in de slaapkamer. Over het algemeen zijn blauw en groen kleuren die zorgen voor een rustig gevoel.

Niet te veel spullen

Wie denkt aan een mindful huis, denkt waarschijnlijk aan een minimalistisch huis. Dit betekent absoluut niet dat je al je spullen – behalve je meditatiekussen – weg hoeft te doen. Het is voor een mindful interieur vooral belangrijk dat je niet zoveel spullen hebt dat het ‘zwaar’ aanvoelt. Zorg ervoor dat alle spullen in je huis een doel hebben. Dit kan zowel praktisch als esthetisch zijn. Ook is het belangrijk dat je spullen een duidelijke plek hebben. Als er teveel spullen in huis zijn die geen plek hebben zal dit je onrustig maken.

Planten

Vormen en texturen

Qua vorm en structuur is het belangrijk om de zintuigen te prikkelen op een subtiele manier. Zachte hoeken en vormen voelen prettig en geven een ruimte een zachte uitstraling. Qua texturen zijn natuurlijke stoffen zoals linnen, wol en satijn prettig om aan te raken.