Houten plafond met linnen gordijnen - Ibiza Interiors

Dit zijn de woontrends van 2021

Zoals we allemaal weten is 2020 tot nu toe een bewogen jaar geweest. Het is een jaar waarin we veel binnen hebben gezeten, een jaar waarin we (nog) meer behoefte hebben gekregen aan geborgenheid en een jaar waarin we ons nog bewuster zijn geworden van onze impact op de natuur. Wat er in de wereld gebeurt vertaalt zich uiteindelijk ook altijd naar de trends in ons interieur. Maar hoe gaan we dit dan zien in ons interieur?

Natuur

Doordat we meer binnen hebben gezeten dit jaar en minder mogelijkheden hebben om dingen buiten de deur te doen is onze waardering voor de natuur alleen maar groter geworden. Dit betekent dat we het gevoel van de natuur nog meer naar binnen willen halen. Deze trend zagen we vorig jaar ook, maar toen ging het bij deze trend vooral om het gebruiken van natuurlijke materialen. Dit jaar halen we ook veel inspiratie uit de kleuren van de natuur.

De kleur van het jaar - Brave Ground - is dit jaar een hele neutrale, natuurlijke kleur die doet denken aan de kleur van het strand. Deze neutrale kleur combineert dan ook prachtig met andere kleuren uit de natuur zoals groen, bruin, grijs en blauw. Donkerblauw is hierbij een kleur die er echt uitspringt. Een donkerblauwe muur of donkerblauwe gordijnen geven je huis een luxe, mysterieuze, maar ook natuurlijke uitstraling.

Woonproject: Blakstad, Ibiza

Expressiviteit

Een andere opvallende trend is de trend van expressiviteit. Deze trend staat een beetje tegenover de natuurlijke trend. Je zou het kunnen vergelijken met een minimalistisch en maximalistisch interieur. Expressiviteit in je huis gaat om laten zien wie je bent en niet bang zijn om keuzes te maken die misschien een beetje anders dan anders zijn. De kleuren die bij deze trend horen zijn warme, opvallende kleuren als roze en rood.

Qua meubels kun je bij deze trend denken aan opvallende statement pieces. Één statement piece in je huis kan al genoeg zijn om je hele interieur een boost geven.

Tijdloosheid

Ons bewustzijn van onze invloed op de aarde blijft groeien en dat zie je ook terug in deze interieurtrend. Tijdloosheid gaat om duurzame producten in kleuren en materialen die jarenlang meegaan en mooi blijven. Ambachtelijkheid is ook een belangrijk deel van deze trend. Door wie worden je meubels en woonaccessoires eigenlijk gemaakt? We krijgen steeds meer interesse in meubels die met aandacht voor het product én voor de natuur zijn gemaakt.

De kleuren die in deze trend passen zijn neutraal, zodat je door de jaren heen kunt blijven spelen met accenten in verschillende kleuren zonder hierbij je hele interieur te hoeven veranderen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een trend die - gelukkig - ook in 2021 heel actueel blijft. In de afgelopen jaren ging het bij duurzaamheid veel om tweedehands producten, maar komend jaar krijgt duurzaamheid ook in design een steeds grotere rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van bioplastic, gerecyclede materialen en producten die duurzaam worden geproduceerd.

Linnen wordt duurzaam geproduceerd, dus als jij het ook belangrijk vindt om duurzame keuzes te maken in je interieur, dan zijn linnen gordijnen voor jou een hele goede optie.