Klassieke messing roede in een witte kamer

De vier meest gemaakte fouten bij het ophangen van gordijnen

Je hebt in onze FAQ’s onze tips kunnen lezen over het ophangen van gordijnen, maar wat zijn nou de meest gemaakte fouten?

Te lage gordijnroede

Een veelgemaakte vergissing is het te laag hangen van de gordijnroede. Het lijkt misschien logisch om de gordijnen direct boven het raam te hangen, maar dit maakt de kamer optisch veel kleiner. Het is daarom een goede leidraad om het gordijn minstens 10 a 15 cm boven het raam te hangen. Heb je een hoge kamer? Dan kun je de gordijnen nog een stuk hoger hangen. Denk hierbij aan op de helft of tweederde van de hoogte tot het plafond.

Evert

Evert Groot na het ophangen van de gordijnen bij Romy Boomsma.

Te korte gordijnen

Dit is de meest voorkomende fout die wordt gemaakt bij het ophangen van gordijnen: te korte gordijnen. Te korte gordijnen zorgen er - net als een te lage gordijnroede - voor dat de kamer optisch kleiner wordt. Denk bij het ophangen van gordijnen aan de volgende lengtes:

1 tot 2 cm boven de vloer: dit is vooral ideaal als je een hoogpolig tapijt in je kamer hebt. Door de gordijnen op deze hoogte te laten eindigen kun je het gordijn zonder enige moeite openen en sluiten.

Precies tot aan de vloer: dit geeft een net, clean effect, maar is moeilijk te bereiken omdat je de gordijnroede op precies de goede hoogte moet hangen.

Langer dan tot aan de vloer: dit geeft een romantisch effect. Dit werkt het beste bij gordijnen van luxe materialen, zoals velours. Een nadeel van deze lengte is dat de gordijnen wel stoffig kunnen worden.

Wil je er voor zorgen dat je gordijnen precies goed hangen? Maak dan gebruik van onze inmeet & advies service zodat je zeker bent dat jouw nieuwe gordijnen perfect in je kamer hangen.

Te smalle gordijnen

Gordijnen moeten in ieder geval zo breed zijn dat ze het hele raam bedekken. Zorg ervoor dat de gordijnen aan beide kanten minstens 15 cm verder reiken dan de ramen. Hierdoor lijkt het raam én de kamer groter. Let hier vooral op in de slaapkamer als je wil dat de gordijnen de kamer verduisteren  en zorg je ervoor dat de gordijnen ook echt het licht tegenhouden.

Niet genoeg stof

Als je niet genoeg stof gebruikt voor je linnen gordijnen krijg je geen vol en luxe effect. Zorg er daarom altijd voor dat de lengte van gordijnen twee a drie keer zo breed is als je raam.

Linnen gordijnen op maat 2 - bij Enter The Loft - Amsterdam