Blauw in je interieur

Als je behoefte hebt aan rust in huis is blauw de kleur voor jou. De kleur blauw geeft een gevoel van rust en ontspanning en kan zelfs de bloeddruk en de hartslag verlagen. In het onderzoek The World’s Favourite Colour Project werden onder 26.000 mensen uit 100 verschillende landen onderzoek gedaan naar de associaties met kleuren. Niet alleen kwam blauw hier naar voren als een van de meest geliefde kleuren, ook werd blauw genoemd als de meest rustgevende kleur.

Blauw linnen

In welke kamers kun je blauw het beste gebruiken?

De slaapkamer

Vanwege zijn rustgevend karakter is blauw uiteraard een goede keuze voor de slaapkamer. Een slaapkamer in een zacht blauwe kleur kan de nachtrust bevordereren.

Kamers op het zuiden

In de rest van het huis is het vooral belangrijk om blauw te gebruiken in kamers met genoeg daglicht: dus kamers op het zuiden, het zuidoosten of zuidwesten. Dit geldt niet alleen voor donkerblauw, maar ook voor lichtblauwe kleuren.

Op kantoor

Ook op kantoor heeft de kleur blauw een rustgevend effect en geeft het mensen een veilig gevoel, wat er voor zorgt dat mensen meer risico’s nemen en het makkelijker vinden om hun creativiteit te uiten.

Omdat de kleur vrij overheersend kan zijn in een kamer – vooral als het gaat om donkerblauw of een fellere kleur blauw – is het een goede kleur om te gebruiken als accentkleur. Een blauwe muur of blauwe gordijnen geven vaak al een groot effect.

Stoffen

Photo credits: Soulful Stock Photos

Hoe combineer je blauw?

Blauw is met veel kleuren te combineren. Blauw en wit zijn natuurlijk een klassieke combinatie. Deze combinatie is altijd fris, of je nou met donkerblauw of lichtblauw werkt. De kleurencombinatie kan wel snel een nautisch gevoel geven, dus bedenk wel of dat is wat je wil.

Een andere mooie kleurencombinatie is blauw en geel. Ook dit kan in allerlei variaties, van marineblauw met okergeel tot lichtblauw met lichtgeel. Het is hierbij wel belangrijk dat de diepte van de kleuren overeenkomen. Dus combineer licht met licht en donker met donker.

De kleuren rood, fuchsia en roze geven een dramatisch effect als je ze combineert met blauw.

Neutrale kleuren als beige en taupe kunnen met blauw worden gecombineerd voor een kalmerend effect: ideaal voor de slaapkamer.