Alleen nog maar spullen waar je van houdt

Een nieuw jaar betekent bij ons een frisse kijk op ons interieur en een kritische blik op de dingen die we thuis hebben verzameld.

Geïnspireerd door de trend van het minimalisme worden we ons steeds bewuster van wat we kopen, maar ook van wat we hebben: we verzamelen vaak een enorme hoeveelheid aan spullen om ons heen en een heleboel van deze spullen verdwijnen langzaamaan achter in de kast, onder in lades en zo’n beetje overal om ons heen.

Weggooien, ontspullen – of zoals het in het Engels zo mooi heet: ‘decluttering’ – is een trend. Het hebben van minder spullen blijkt namelijk goed voor je te zijn. Waarom? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Schommelstoel in een open ruimte

Meer ruimte

Door minder spullen in huis te hebben creëer je ruimte. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat veel spullen om je heen niet goed zijn voor je focus en mentale gesteldheid. Er zijn zelfs onderzoeken die het hebben van overgewicht linken aan het hebben van teveel spullen!

Geld

Door spullen weg te gooien krijg je beter zicht op wat je echt belangrijk en mooi vindt. Je zult zien dat als je spullen begint weg te gooien, je vooral kwaliteitsproducten bewaart: dingen die met aandacht zijn gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld een aantal synthetische dekbedovertrekken wegdoen en alleen je mooie linnen dekbedovertrek houden. Want daar slaap je ten slotte het lekkerste onder!

Vrouw in bloemetjesjurk tilt een lap stof op

Doneren

“One man’s trash is another man’s treasure”: als je dingen weg doet die niet kapot zijn kun je ze altijd naar een kringloop- of weggeefwinkel brengen. Zo kun je misschien iemand anders wel heel erg blij maken met de iets wat jij niet meer nodig hebt.

Focus

Als je teveel visuele stimuli om je heen hebt, is het moeilijker om je ergens op te focussen. Hoe minder spullen, hoe meer focus en productiviteit!

opgeruimde werkplek met een kalender

Schoonmaken en opruimen

Heel praktisch: als je minder spullen hebt hoef je minder op te ruimen én minder schoon te maken.

Het klinkt allemaal natuurlijk heel mooi, maar spullen weggooien blijkt in de praktijk moeilijker te zijn dan het lijkt. We zullen je in een volgende blog dan ook een aantal tips geven over hoe je spullen makkelijker weggooit.